Gündem ‘EKOLOJİK KENT’ İÇİN İHALE SÜRECİ BAŞLIYOR

‘EKOLOJİK KENT’ İÇİN İHALE SÜRECİ BAŞLIYOR

13.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki Sazlıdere Barajı’nın yakınında yapılan ve 2020 yılında bitecek olan Bio İstanbul projesi için ihale yaz sonunda yapılacak. Projenin ilk etabında bulunan ekolojik 600 konut ise ekim ayında resmi satışa çıkarılacak

‘EKOLOJİK KENT’ İÇİN İHALE SÜRECİ BAŞLIYOR

Yeni Şehir projesinin önemli bir parçası olan Bio İstanbul’daki konutlar ön satışa çıkarken, ihale süreci de başladı. Projenin inşaatını iki aşamada sürdüreceklerini belirten Bio City Development CEO’su ve Bio Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Elie Haddad, ilk etapta ön ihale yapacaklarını ve bu kapsamda 15 firmaya davet gönderdiklerini söyledi. İkinci etapta ise resmi ihale düzenleyeceklerini anlatan Haddad, “Şu anda hazırlıklarımız sürüyor. Yaz sonunda resmi ihaleyi yapıp inşaatı başlatacağız” dedi.
Elie Haddad, Bio Istanbul projesindeki konutları ön satışa çıkardıklarını ve gelen talepten memnun olduklarını anlatarak, “İlk etapta 150 daireyi ön satışa çıkardık ve gelen talep iyi oldu. Bu gerçek satış değil, biz sadece pazarı test ettik” dedi.
150 dairenin yanı sıra 450 dairenin daha tasarımını yaptıklarını ve 150 daireyle birlikte toplamda 600 dairenin lansmanını yapacaklarını açıklayan Elie Haddad, “Ekim ayında 600 konutu satışa çıkaracağız. Şu anda gelen ön talep beni memnun etti. Resmi satışta da bu ilginin devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Kişiye özel pazarlama
Elie Haddad, şimdiye kadar markayı öne çıkardıklarını ve ekim ayından itibaren ise farklı bir pazarlama stratejisiyle pazara çıkacaklarını belirterek, şunları söyledi:
“Projemiz merak ediliyordu. Bu nedenle ön satışa çıktık ve yakın çevreye satışlar oldu. Gerçek pazarlama ise ekimde başlayacak ama burada seçici olacağız. Hedef odaklı pazarlama stratejileriyle yolumuza devam edeceğiz. Kişiselleştirilmiş pazarlama yapacağız. Avrupa’daki elit projelerde uygulanan pazarlama yöntemini uygulayacağız. Daha önce Fransa, İsviçre ve Lübnan’daki projelerimizde bunu yaptık.”

Yabancılarla görüşüyor
Elie Haddad, konut, hastane, okul, alışveriş alanları, ofis ve inovasyon merkezinin yer aldığı projenin araştırma geliştirme binalarının ikisi için yatırımcılarla görüştüklerini belirterek, okul içinse uluslararası eğitim kurumuyla anlaşmayı planladıklarını söyledi.
Haddad, projenin PPP sistemine uygun olarak hayata geçirildiğini anlatarak, “Bio Istanbul’u Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ iştiraki EPP ile birlikte yapıyoruz. Özellikle Bakan Erdoğan Bayraktar projeyi destekliyor” edi.

Haberin Devamı

Ekolojik yaşam alanı olacak
İlk etapta 600 konut, hastane, okullar, alışveriş alanları ve inovasyon merkezi yer alırken, bu etap 2 yılda bitecek. İkinci etapta 1500 konutun yanı sıra, Nişantaşı gibi tasarlanan cadde mağazaları ve büyük meydanlar olacak. Burada ekolojik yaşam konsepti devam edecek. Organik ürün satan mağazalar bulunacak. Ayrıca Bio Universite bu etapta hayata geçirilirken, sanat atölyeleri ve gösteri merkezleri yer alacak. Ofislerin de yer alacağı bu etap ise 2018’de hayata geçirilecek.
Üçüncü ve son etap ise villa ve sıra evlerden oluşan konutlara ev sahipliği yapacak. Bu etap ise 2020’de tamamlanacak. Metronun da geleceği Bio Istanbul’daki konutları ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu tasarladı.

Haberin Devamı

Proje maliyeti 2 milyar dolar
Bio City Development Company, TOKİ iştiraki olan Emlak Planlama Proje Yönetimi EPP ortaklığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliğiyle hayata geçirilen Bio İstanbul projesinde ar-ge merkezleri, üniversiteler, tam donanımlı ve farklı uzmanlıklarda çocuk hastaneleri, ofisler, mağazalar ve konutlar bulunacak. 3 etap halinde inşa edilecek projenin tamamı 2020 yılında bitecek.
Projenin toplam maliyeti 2 milyar dolar olurken, beklenen hasılat ise 3 milyar dolar.
2 milyon metrekarelik alanda yapılan projenin 1 milyon metrekaresi ise peyzaja veya doğal olarak tasarlanacak.

İngiliz botanikçi geliyor
Bio Istanbul’un yapıldığı arazideki endemik türleri koruduklarını ve tamamen doğal bir ortamda projeyi şekillendireceklerini vurgulayan Haddad, aynı zamanda Rahmi Koç’un bahçesini de yapan ünlü bir İngiliz botanikçiyle bu projeye özel olarak çalışacaklarını söyledi.

KONUT KREDİLERİ 100.9 MİLYAR TL OLDU
Merkez Bankası’nın Haftalık Para ve Banka Bülteni’ne göre 28 Haziran-5 tarihleri arasında toplam tüketici kredileri 1 milyar 277 milyon TL artışla 223 milyar 772 milyon TL’den 225 milyar 49 milyon TL’ye yükseldi. Konut kredileri 666.5 milyon TL artışla 100 milyar 951 milyon TL’ye yükseldi.

ALMANYA’DAKİ GURBETÇİLER e-TAPU İLE İŞLEM YAPABİLECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, zaman kaybını ortadan kaldıran ve vatandaşların tapu müdürlükleri önlerindeki bekleyişlerine son veren Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) uygulamasından eylül ayından itibaren yurt dışındaki vatandaşların da yararlanabileceğini söyledi.
Bayraktar, uygulamadan yurt dışında yaşayan vatandaşlarla Türkiye’den mülk almak isteyen yabancıların da yararlanması için Gelir İdaresi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışma başlatıldığını kaydetti.
Çalışmalar sonucunda sistemin pilot olarak eylül ayından itibaren Almanya’da hayata geçirileceğine dikkati çeken Bayraktar, “Uygulama daha sonra Avrupa ülkeleriyle altyapı kurulabilen bütün ülkelere taşınacak. Gurbetçiler, sistem sayesinde konsolosluklar içerisinde kurulacak birimlerde tapu işlemlerini gerçekleştirecek” dedi.
TAKBİS projesi kapsamında yurt genelindeki tüm tapu kayıtlarının sayısal ortama aktarıldığını belirten Bayraktar, merkezi veritabanına aktarılan kayıtlarla tüm tapu müdürlüklerinde TAKBİS ortamında online hizmet verildiğini belirtti. Projeyle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesindeki parsel verilerinin elektronik ortamda toplandığını dile getiren Bayraktar, bir parselin eni, boyu, imar durumu gibi özelliklerle elektriği, suyu, yolu olup olmadığına dair verilerin biraraya getirildiğini anlattı.
Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce uygulamaya başlanan TAKBİS sayesinde tapu işlemlerinin hız kazandığını da söyledi.

Haberin Devamı

Hileli satışa son
Konsolosluklarda kurulacak birimlerin, danışma hizmeti de vereceğine işaret eden Bayraktar, talepte bulunanların Türkiye’deki gayrimenkullerle ilgili bilgi edinebileceğini ifade etti. Bayraktar, böylelikle maket üzerinden gerçekleştirilen satışlarda, gurbetçi Türkler ya da yabancıların dolandırılmasının önüne geçileceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

TL’deki kayıp yabancıları emlak almaya yöneltir
J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçen ay parasal genişlemede yavaşlama sinyali vermesinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden sıcak paranın çıkmasına sebep olduğunu belirtti.
Özhabeş, “Bu gelişmelerin Türkiye’deki gayrimenkul sektörünü çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Hatta Türk Lirası’nın ucuzlaması yabancılar için Türkiye’de gayrimenkulü nispeten ucuz gösterip, talebi arttıracaktır” dedi.
Özhabeş, Fed’in kararının ardından en önemli unsur olarak hazine bonosu faizlerinin bir anda yükseldiğini, buna bağlı olarak mortgage faizlerinin arttığını belirterek, 30 yıllık mortgage faizlerinin mayıs ayında yüzde 3,5’ten, 4,3’e yükseldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

2B’den toplam 210 milyon TL gelir sağlandı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda 2B olarak bilinen arazilerin satışı ve yapılan çalışmalar hakkında gelinen son durumu açıkladı. Şimşek, bu kapsamda toplam 248 milyon 860 bin 54 metrekare yüzölçümlü 74 bin 65 adet taşınmazın satıldığını ve 10 Temmuz 2013 tarihi itibariyle satışı yapılan taşınmazlardan toplam 209 milyon 486 bin 862 lira tahsil edildiğini bildirdi.
Kadastro Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince güncelleme veya kullanım kadastrosu çalışmaları tamamlanarak Bakanlığa teslim edilen 588 bin 76 adet 2B taşınmazının bulunduğunu aktaran Şimşek, bu taşınmazlarda kullanıcı veya muhdesat sahibi olanların sayısının ise 794 bin 746 olduğunu ifade etti.
Toplam başvuru sayısının 639 bin 740 olduğunu belirten Şimşek, bunlardan 590 bin 591 kişinin satın alma başvurusu, 49 bin 149 kişinin ise iade başvurusu yaptığını, toplam başvuru oranının da yüzde 80,50 olduğunu bildirdi.
Bakan Şimşek, 2B arazilerinin tapularının hak sahiplerine verilebilmesi için çalışmaların aralıksız devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kuşdili Çayırı’na otopark projesi
Kadıköy’de eskiden Salı Pazarı’nın kurulduğu Kuşdili Çayırı’nın yeşil alan olarak düzenlenmesine ilişkin komisyon raporu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Alınan kararla bölge, alışveriş merkezi yerine yeşil alan olarak tasarlanacak.
İBB Meclisi’nin toplantısında, Kuşdili’nin üstü yeşil alan alt kısmının otopark olarak yapılmasını sağlayacak plan değişik teklifini içeren rapor oylamaya sunuldu. CHP grubu, Kuşdili Çayırı’nın otopark olmadan sadece yeşil alan olarak oylanmasını önerdi. Bu Meclis’te oy çokluğuyla reddedildi. Daha sonra Kuşdili’nin üstü yeşil alan alt kısmının otopark olarak yapılması yönündeki rapor oylandı.

Üstü yeşil altı otopark
İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, Kuşdili’ne yapılacak yeşil alanın vatandaşlar için önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009’da yaptığı planlar çerçevesinde Kuşdili Çayırı’nda otopark ve ticaret fonksiyonu da içeren bir yapı vardı. Daha sonra Bakanlık bu plana müdahil oldu ve imar anlamında birtakım iyileştirmeler yaptı. Daha sonra vatandaşların da bölgede değişik talepleri oldu. En son Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda görüşlerini belirttikten sonra, buradaki alanın yeşil alan olarak kalması planlandı.”
Turan, Kuşdili Çayırı’nın üstünün yeşil alan olarak tasarlanacağını ve alt kısmının yüzde 50’lik bölümüne otopark yapılacağına dikkati çekti.

Koray, 34 milletvekilini engelliler için yarıştırdı
Koray İnşaat, Parlamenterler Spor Kulübü Derneği tarafından ‘Sizin için yarışıyoruz’ sloganıyla bedensel engelliler yararına düzenlenen otomobil yarışının ana sponsoru oldu. Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin’in startını verdiği Otomobil Slalom Yarışı’ndan elde edilen gelir, 81 ildeki engelli vatandaşlara akülü tekerlekli sandalye yardımında bulunmak amacıyla kullanılacak.
Ankara’daki yarışma, özel olarak hazırlanan otomobillerle gerçekleştirildi. 34 vekilin kıyasıya mücadele ettiği yarışma sonunda birinciliği Fahrettin Poyraz alırken, Gülşen Orhan ikinci, Bayram Özçelik ise üçüncü oldu.

İnşaattaki büyümeyle mobilyacılar sevindi
Kelebek Mobilya, 2012 yılının ikinci yarısından itibaren girdiği yeni yapılanma süreci ile beraber büyümeye devam ediyor. Toplu konut, işyeri, yurt ve kamu binaları için banyo dolabı, vestiyer, çamaşır odası dolapları, mutfak dolapları gibi çözümler sunan firma, 2013 sonuna kadar projeli işlerde yüzde 100 büyüme hedefiyle hareket ediyor.
İnşaat sektöründe yaşanan olumlu gelişmelerin projeli işlere de yansıdığını belirten Doğtaş ve Kelebek Mobilya CEO’su Haluk Özmutlu, “İnşaat sektörü bir büyüme ivmesi yakaladı. Bu olumlu havanın devam etmesi ve 2013’ün geçtiğimiz yıla oranla büyüme ile kapanması bekleniyor” dedi.